Ενημερωτική εκδήλωση του Ο.Α.Ρεθύμνου " Συμβουλές διατροφής ''

20246104_1278419995618789_3413315543051493354_nΟ Όμιλος Αντισφαίρισης Ρεθύμνου σε συνεργασία με τη διατροφολόγο κα Καλλιόπη Στάλα πραγματοποίησε μία ενημερωτική εκδήλωση την Παρασκευή 14 Ιουλίου στις εγκαταστάσεις του στο ΔΑΚ ΓΑΛΛΟΥ.

Το θέμα ήταν " Συμβουλές διατροφής για αύξηση αθλητικής απόδοσης ". Tην εκδήλωση παρακολούθησαν οι αθλητές των αγωνιστικών τμημάτων του Ο.Α.Ρ. αλλά και τα παιδιά, που παρακολουθούν το Tennis Summer Camp.

Στο τέλος της παρουσίασης ακολούθησε συζήτηση και απαντήθηκαν ερωτήσεις των παιδιών.

Ο Όμιλος Αντισφαίρισης Ρεθύμνου θα ήθελε να ευχαριστήσει την κα Καλλιόπη Στάλα και σίγουρα θα καταβάλει προσπάθεια να επαναλάβει παρόμοιες εκδηλώσεις, που προάγουν την υγεία των μικρών παιδιών.

Συμβουλές διατροφής για αύξηση αθλητικής απόδοσης

Η ισορροπημένη διατροφή είναι το «Α» και το «Ω» για όλους τους ανθρώπους, για να είναι υγιείς. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο εάν μιλάμε για αθλητές και πόσο μάλλον για αθλητές προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας, οι οποίοι πέραν από τις ενεργειακές τους ανάγκες, χρειάζονται να καλύψουν και τις ανάγκες που απαιτούνται για τη σωματική τους ανάπτυξη.

Με τον όρο ισορροπημένη διατροφή, εννοούμε την κατανάλωση γευμάτων που περιέχουν όλες τις ομάδες τροφίμων (κρέας, ψάρι, λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά) και στις ποσότητες που πρέπει, έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του οργανισμού, αλλά και να εξασφαλίζεται η απαραίτητη ενέργεια αυτού, χωρίς όμως υπερβολές που μπορεί να οδηγήσουν σε παχυσαρκία..

-Καταρχάς οι αθλητές, πρέπει να διατηρούν το βάρος τους στα φυσιολογικά επίπεδα, τα οποία ορίζονται για τον καθένα από το σωματότυπο του.

-Σε αθλητές ενός «διαλλειματικού αθλήματος» όπως το τένις, ενός δηλαδή αθλήματος που υπάρχει συνεχής εναλλαγή μεταξύ υψηλών και χαμηλών εντάσεων και μάλιστα επί μακρό χρονικό διάστημα, οι ενεργειακές απαιτήσεις είναι αυξημένες. Ένας λοιπόν καλά προετοιμασμένος αθλητής του τένις, θα πρέπει να καταναλώνει τρία μεγάλα γεύματα τη ημέρα και δυο-τρία μικρότερα ενδιάμεσα, ενώ απαραίτητο είναι να υπάρχει ποικιλία στις τροφές.

-Πολύ σημαντικό είναι να ξεκινάει την ημέρα του πάντα με ένα καλό πρωινό (π.χ. γάλα ημιάπαχο με βρώμη ή δημητριακά και ένα φρούτο, φέτες ψωμί με λίγο βούτυρο και μέλι, κουλούρι με σουσάμι μαζί με φυσικό χυμό, τοστ με ημιάπαχο τυρί και ένα φρούτο, γιαούρτι με μέλι και ξηρούς καρπούς, παστέλι ή μπάρα δημητριακών κ.α)

-Ο μικρός αθλητής θα πρέπει να καταναλώνει 3 φρούτα εποχής και μία-δυο σαλάτες λαχανικών την ημέρα και θα πρέπει να περιορίσει την κατανάλωση γλυκών.

-Η ενυδάτωση του αθλητή είναι επίσης πολύ σημαντική. Συστήνεται η κατανάλωση νερού ή και αθλητικού ποτού, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον αγώνα. Αυτό βέβαια έχει να κάνει και με τις συνθήκες κάτω απ' τις οποίες διεξάγεται ο αγώνας. Αν π.χ. η θερμοκρασία είναι υψηλή, τότε η κατανάλωση των υγρών θα πρέπει να είναι ακόμα μεγαλύτερη. Η μη επαρκής πρόσληψη υγρών θα έχει ως αποτέλεσμα να επέλθει γρηγορότερα η κόπωση, με επακόλουθο τη μείωση της αθλητικής απόδοσης.

-Το προαγωνιστικό γεύμα του αθλητή πρέπει να καταναλώνεται 3-4 ώρες πριν τον αγώνα. Πρέπει οπωσδήποτε να είναι κάτι γνώριμο και όχι κάτι καινούργιο, καθώς κάθε μη δοκιμασμένο τρόφιμο εμπεριέχει το ρίσκο πιθανών παρενεργειών. Θα πρέπει στο μεγαλύτερο μέρος του να αποτελείται από υδατάνθρακες, να είναι μέτριο σε πρωτεΐνες και να είναι χαμηλό σε φυτικές ίνες και λίπος. Τέτοια γεύματα θα μπορούσαν να είναι: μακαρόνια με τυρί, ρύζι με λίγο τόνο, πατατοσαλάτα με βραστές πατάτες και βραστά αυγά, πατάτες φούρνου με κοτόπουλο, σάντουιτς με τόνο ή κοτόπουλο κτλ. Επίσης, λίγο πριν τον αγώνα (1-2 ώρες πριν) καλό είναι να καταναλωθεί ένα μικρό σνακ που θα δώσει ενέργεια στον αθλητή αλλά δεν θα τον φουσκώσει. Τέτοια μικρογεύματα μπορεί π.χ. να είναι: 1 μπάρα δημητριακών, 2 κριτσίνια, 2 κράκερς, 1 μικρή μπανάνα κ.α

-Κατά τη διάρκεια του αγώνα, ο αθλητής πρέπει να ενυδατώνεται συχνά με μικρές ποσότητες υγρών.

-Μετά τον αγώνα, ο αθλητής πρέπει να αναπληρώσει άμεσα τα υγρά του σώματος του και να λάβει σταδιακά όλα τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την αποκατάσταση του, ξεκινώντας μέσα στα πρώτα 30 λεπτά μετά την άσκηση και συνεχίζοντας για τις επόμενες 2 ώρες. Μεταγωνιστικά γεύματα μπορούν να είναι: ζυμαρικά με λίγο τυρί ή άπαχο κρέας , ένα σάντουιτς με λευκό ψωμί και κοτόπουλο, ρύζι με λαχανικά και κοτόπουλο βραστό ή τόνο, γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά με λευκό ψωμί κ.α.

Διατροφολόγος-διαιτολόγος

Καλλιόπη Στάλα

Μ. Πορτάλιου 7, Καλλιθέα

Κιν: 6947595373

20228400_1278418338952288_4978170124066773834_n

20228504_1278418985618890_4187476935082539847_n

 

Κρατήσεις Γηπέδων

Banner

Contact Information

Ο.Α.Ρ
Δ.Α.Κ. Γάλλου, Ρέθυμνο
E-mail: info@oar.gr
Τηλ: (28310) 53070

Ωράριο λειτουργίας:
Καθημερινά 16:00 – 22:30

Χορηγοί Future $10.000

efoa_logo_90px

 

itf

 

dimos-90px_copy

 

christos-logo-en

 

gallou-logo3